Przejdź do głównej zawartości

Nie wolno łączyć pomidora z ogórkiem!


Pomidor jest jednym z najbardziej popularnych warzyw w Polsce. Jedną z jego zalet jest duża zawartość witaminy C (23 mg kwasu askorbinowego).
Natomiast jeżeli chodzi o ogórka, to jak to powiadał profesor z mojego Uniwersytetu jest to warzywo „wielce niedoskonałe”. I nie chodzi tu o to, że jest szkodliwe, tylko po prostu w porównaniu do innych warzyw zawiera mniej witamin i minerałów, a za to sporo wody.

Wydaje mi się, że w Polsce, zwłaszcza w okresie letnim popularna jest sałatka wykonana właśnie z połączenia tych dwóch warzyw. Najczęściej dodajemy do nich śmietanę, serek wiejski albo po prostu doprawiamy solą, pieprzem i cebulą.
Myślę, że właśnie dlatego mit dotyczy akurat pomidora i ogórka. Jednak w każdym micie jest ziarenko prawdy.

Źródło: Karma w kadrze

Otóż nasz niedoskonały (ale co jest w życiu doskonałe? ;) ) ogórek zawiera coś takiego jak askorbinazę (że co?!). Spieszę z wytłumaczeniem. Jest to enzym, który powoduje rozkład witaminy C. Czyli krótko mówiąc, składnik o skomplikowanej nazwie z ogórka "niszczy" naszą cenną witaminę C zawartą w pomidorze.
Ale spokojnie! Nic nam nie grozi. Związek ten (askorbinaza) jest bardzo słabo odporny na kwaśne środowisko. Co więc należy zrobić? Dodać do naszej sałatki sok z cytryny albo ocet balsamiczny (lub jaki tam lubicie) i nasze życie znowu staje się piękniejsze ;)

Źródło: Karma w kadrze - facebook

W tym micie jednak nie rozumiem dwóch rzeczy:
1. Dlaczego mówi się, że „nie wolno łączyć” pomidora z ogórkiem? 
Słowo „nie wolno” sugeruje zakaz, a przecież nawet jeżeli nie dodacie do takiej sałatki soku z cytryny lub octu balsamicznego to nie stanie się Wam krzywda… po prostu zjecie mniej witaminy C. A od tego się nie umiera. Wystarczy, że popołudniu zjecie garść truskawek/malin/porzeczek i Wasze niedobory zostaną uzupełnione.
Na dodatek pomidor zawiera wiele innych korzystnych składników jak np. likopen czy potas. Większą krzywdę zrobimy sobie nie jedząc takiej sałatek niż ją jedząc.
2. Dlaczego akurat ogórek z pomidorem?
Jak już wiemy askorbinaza "niszczy" witaminę C. Tyczy się to nie tylko witaminy C zawartej w pomidorze, ale też tej zawartej w innych owocach i warzywach, jak np. w papryce (która jest bogatym źródłem kwasu askorbinowego i stosunkowo często łączona jest z ogórkiem). Dlaczego więc mit mówi tylko o łączeniu ogórka z pomidorem, a nie o łączeniu ogórka z warzywami bogatymi w witaminę C?
Myślę jednak, że na pytanie nr 2 odpowiedziałam sobie sama kilka akapitów wcześniej. Sałatka z ogórka i pomidora jest jednym z najczęściej stosowanych połączeń. Na dodatek na nasze kanapki często ląduje pomidor i właśnie ogórek. Oczywiście są to tylko i wyłącznie moje przypuszczenia.

Wniosek: Spokojnie możecie łączyć ogórka z pomidorem. Jeżeli jednak chcecie zjeść sporo witaminy C dodajcie do dressingu sok z cytryny lub ocet.
Ciekawostka: Ogórek kiszony, nie zawiera askorbinazy. Dlaczego? Bo jest ukiszony, a jak już wiemy askorbinaza "nie lubi" kwaśnego środowiska.

Zgodnie z obietnicą, że czasami pojawią się przepisy. Wrzucam instruktarz na sałatkę z ogórkiem, pomidorem i ciecierzycą. Smacznego!

Sałatka z ogórkiem, pomidorem i ciecierzycą

Składniki:
  • Ciecierzyca z puszki – 100 g
  • Przyprawy do cieciorki: papryka słodka, czosnek granulowany
  • Ogórek gruntowy – 1 szt.
  • Pomidor – 1 szt.
  • Cebula czerwona – ¼ szt.
  • Sałata (taka jaką lubicie)
  • Serek typu feta
  • Pestki dyni

Dressing:
  • Oliwa z oliwek – 2 łyżki
  • Ocet balsamiczny - łyżeczka
  • Musztarda – ½ łyżeczk

Wykonanie: Piekarnik nagrzać do 200 st. C. Cieciorkę należy oddzielić od zalewy, wypłukać, wyłożyć na blachę i przyprawić słodką papryką oraz czosnkiem. Piec przez ok 20 minut. Fetę, cebule, ogórka oraz pomidora pokroić w kostkę. Składniki ułożyć  na sałacie i polać dressingiem. Całość posypać pestkami dyni. Smacznego!

Źródło: Karma w kadrze
Źródło: Karma w kadrze - facebook



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Podział energii na poszczególne posiłki

Jak pewnie większość wie, codziennie powinniśmy spożywać 5 posiłków. Wiele osób jest tym faktem przerażona bo jest to dosyć sporo. Ale nie jest to do końca prawda. Według zasad zdrowego żywienia NAJLEPIEJ jest spożywać 5 posiłków dziennie, ale może to być również 3 lub 4 posiłki. Wiele tak naprawdę zależy od naszego trybu życia i naszych przyzwyczajeń. Zaznaczę jednak, że najlepsze efekty (zwłaszcza podczas odchudzania) osiągniecie jedząc 5 posiłków dziennie. Źródło:  Karma w kadrze - facebook Do rzeczy! W naszym jadłospisie powinny znaleźć się takie posiłki jak: Śniadanie II śniadanie Obiad Podwieczorek (ja nie lubię tego słowa więc zazwyczaj nazywam ten posiłek przekąską) oraz Kolacja Śniadanie najlepiej spożywać do godziny po wstaniu z łóżka i musi być ono spore aby zapewniło nam energię na cały dzień. Między kolejnymi posiłkami powinny być przerwy około 3-4 godzin. Nasz dzień powinna kończyć kolacja (najlepiej lekkostrawna) którą należy spożyć 2-3 godz...

Białka, tłuszcze i węglowodany

Wiemy już jak obliczyć swoje dzienne zapotrzebowanie na energię (kliknij tutaj:  Ile jeść kalorii ) oraz jak podzielić dzienne zapotrzebowanie na kalorie na poszczególne posiłki (kliknij tutaj:  Podział energii na poszczególne posiłki ). Czas na artykuł o tym ile powinniśmy jeść białek, tłuszczy i węglowodanów. Według polskich norm w diecie zdrowego człowieka: białka powinny stanowić 10-20% energii tłuszcze powinny stanowić  20-35% energii węglowodany 45-65% energii Zdjęcie:  Karma w kadrze Dla swoich pacjentów zazwyczaj przyjmuję wartości: 15% białka, 30% tłuszcze, 55% węglowodany. Aby móc przeliczyć ile gram białka, tłuszczy i węglowodanów powinniśmy jeść musimy wiedzieć bardzo istotną rzecz: 1 g białka to 4 kcal 1 g tłuszczu to 9 kcal 1 g węglowodanów to 4 kcal 1 g etanolu to 7 kcal (taka ciekawostka ;) ) Uwaga teraz będzie trochę matematyki. Przypuśćmy, że pani Kasia powinna spożywać 2000 kcal. 1. Białka 2000 kcal x 15% = 300 k...

Ile jeść kalorii

Pewnie często zadawaliście sobie pytanie "a ile ja właściwie powinnam/powinienem jeść kalorii dziennie?". Co powinnam/powinienem uwzględnić obliczając sobie dzienne zapotrzebowanie na energię? Źródło:  Karma w kadrze Otóż jest na to kilka spos obów . Aby było łatwiej ja podam Wam dwa: 1. Za pomocą wzoru (kt ó ry stosuję dla pacjent ó w i kt ó rego nauczyłam się na studiach) 2. Za pomocą tabel z Instytutu Żywności i Żywienia Spos ó b pierwszy: Od razu wspomnę, że wzor ó w na obliczanie zapotrzebowania na energię jest bardzo dużo. Wszystkie są skuteczne, a r ó żnice w wynikach są niewielkie i mało istotne. Jak już wcześniej wspomniałam ja posługuję się tym, kt ó rego nauczyłam się na studiach. Dlaczego akurat tym? Bo jest szybki, wygodny, prosty i po prostu jestem do niego przyzwyczajona. Koniec gadania, czas na konkrety! Wiem… wygląda strasznie! Ale gdy Wam wytłumaczę co gdzie trzeba podłożyć to zmienicie zdanie. ...