Przejdź do głównej zawartości

Mleko jest tylko dla dzieci

Coraz częściej ludzie rezygnują z mleka. Niektórzy nie spożywają również przetworów mlecznych (jogurtów, kefirów, serów itd.). Wynika to zapewne z mody, ale również z powodu własnych przekonań. Media, różne portale internetowe i strony zasypują nas informacjami na temat szkodliwego działania mleka. Nie raz słyszałam od pacjentów, że chcą wykluczyć mleko ponieważ jest ono trawione tylko przez małe dzieci. Gdy dorastamy nasz organizm z jakiegoś powodu przestaje go trawić.
Chciałam na samym początku zaznaczyć, że jest to NIEPRAWDA.
Zdrowy człowiek nie ma problemów z trawieniem mleka i według zaleceń IŻŻ każdy powinien codziennie wypijać 2 szklanki tego produktu. Może być ono zamienione na jogurt, kefir itd. 

Źródło: Karma w kadrze - facebook


Jeżeli ktoś ma problemy i jakieś niekorzystne  reakcje po spożyciu mleka to jest to najczęściej spowodowane:

1. Nie trawieniem laktozy  (cukru mlecznego) co spowodowane jest niedostatecznym lub absolutnym brakiem wytwarzania enzymu (laktazy), który jest odpowiedzialny za trawienie cukru mlecznego.

2. Uczuleniem na białka mleka krowiego. W tym wypadku nie ma to nic wspólnego ze złym trawieniem tych białek, a z reakcją immunologiczną na te białka. Upraszczając, organizm osoby uczulonej na białka mleka krowiego „traktuje” te białka jako coś obcego i groźnego więc wytwarza przeciwciała przeciwko tym białkom. U zdrowej osoby organizm nie wykazuje reakcji immunologicznej przy spożyciu mleka.

Dlaczego warto spożywać mleko? 
Bo tylko mleko i przetwory mleczne pozwalają pokryć zapotrzebowanie na wapń. Niedobór wapnia może powodować zniekształcenie kości,  odwapnienie kości (co powoduje bóle i częste złamania), uszkodzenie zębów, tężyczkę, zaburzenia funkcjonowania serca. U małych dzieci, które spożywają za mało wapnia obserwuje się krzywicę oraz niedostateczny wzrost.

Źródło: karmawkadrze.pl

Nie macie pewności czy macie nietolerancje laktozy i/lub uczulenie na białka mleka krowiego? Koniecznie zróbcie testy! Po prostu idźcie do lekarza i wykonajcie wszystkie niezbędne badania. Nigdy nie rezygnujcie z mleka na własną rękę! Dlaczego? Bo możecie sobie zrobić krzywdę… nie tylko z powodu niedoboru wapnia, ale może pojawić się u Was wtórny niedobór laktazy. Spróbuję Wam to dokładniej wytłumaczyć.
Przypuśćmy, że od zawsze jecie mleko, ale nagle stwierdziliście, że z niego rezygnujecie bo po wypiciu porannej kawy z mlekiem natychmiastowo musicie iść do łazienki. I tu od razu powiem. To nie jest powód żeby mleko odstawiać! Większość osób tak ma J Po prostu takie połączenie przyspiesza naszą perystaltykę jelit i stąd taka reakcja. Wracając do tematu. Gdy już odstawicie mleko to organizm przestaje produkować enzym trawiący laktozę (czyli laktazę). Dlaczego? Bo po co to robić skoro nie pijecie mleka? I tu się zaczynają schody. Bo jeżeli nie będziecie tego mleka spożywać, a po jakimś czasie stwierdzicie, że to jednak nie ono powodowało u Was dolegliwości jelitowe to może się okazać, że dorobiliście się nietolerancji. Po prostu Wasz organizm nie produkował laktazy (bo nie miał po co) i teraz już „nie potrafi” jej wytworzyć. Nie jest jednak powiedziane, że tak na pewno będzie, ale istnieje  duże prawdopodobieństwo. 

Źródło: Karma w kadrze- facebook
PS. Uwielbiam to zdjęcie <3

Jeżeli jednak LEKARZ stwierdzi, że macie nietolerancje laktozy to najprawdopodobniej każe Wam odstawić nabiał. Gdy dolegliwości znikną zaproponuje abyście powoli włączali do diety mleczne napoje fermentowane (jogurt, kefir itd.). W mlecznych napojach fermentowanych nie ma laktozy lub jest jej  niewiele. Wynika to z procesu produkcji tych napoi. W uproszczeniu, aby powstał np. jogurt to do mleka dodaje się odpowiednie bakterie, które przerabiają cukier (w tym wypadku laktozę) na inne związki (mniejsza z tym jakie J ). Dlatego jeżeli tylko mleczne napoje fermentowane są tolerowane przez osobę chorą to włącza się je do diety. 

Moi mili pamiętajcie, nic nie róbcie sami! Po to mamy lekarzy i dietetyków, żeby rozwiali Wasze wątpliwości i skierowali Was na odpowiednie badania J

I aby tradycji stało się zadość:
Dieta to nie tylko same zakazy i nakazy! To umiejętność korzystania ze zdobytej wiedzy i jedzenia tego co się lubi!






Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Podział energii na poszczególne posiłki

Jak pewnie większość wie, codziennie powinniśmy spożywać 5 posiłków. Wiele osób jest tym faktem przerażona bo jest to dosyć sporo. Ale nie jest to do końca prawda. Według zasad zdrowego żywienia NAJLEPIEJ jest spożywać 5 posiłków dziennie, ale może to być również 3 lub 4 posiłki. Wiele tak naprawdę zależy od naszego trybu życia i naszych przyzwyczajeń. Zaznaczę jednak, że najlepsze efekty (zwłaszcza podczas odchudzania) osiągniecie jedząc 5 posiłków dziennie. Źródło:  Karma w kadrze - facebook Do rzeczy! W naszym jadłospisie powinny znaleźć się takie posiłki jak: Śniadanie II śniadanie Obiad Podwieczorek (ja nie lubię tego słowa więc zazwyczaj nazywam ten posiłek przekąską) oraz Kolacja Śniadanie najlepiej spożywać do godziny po wstaniu z łóżka i musi być ono spore aby zapewniło nam energię na cały dzień. Między kolejnymi posiłkami powinny być przerwy około 3-4 godzin. Nasz dzień powinna kończyć kolacja (najlepiej lekkostrawna) którą należy spożyć 2-3 godz...

Białka, tłuszcze i węglowodany

Wiemy już jak obliczyć swoje dzienne zapotrzebowanie na energię (kliknij tutaj:  Ile jeść kalorii ) oraz jak podzielić dzienne zapotrzebowanie na kalorie na poszczególne posiłki (kliknij tutaj:  Podział energii na poszczególne posiłki ). Czas na artykuł o tym ile powinniśmy jeść białek, tłuszczy i węglowodanów. Według polskich norm w diecie zdrowego człowieka: białka powinny stanowić 10-20% energii tłuszcze powinny stanowić  20-35% energii węglowodany 45-65% energii Zdjęcie:  Karma w kadrze Dla swoich pacjentów zazwyczaj przyjmuję wartości: 15% białka, 30% tłuszcze, 55% węglowodany. Aby móc przeliczyć ile gram białka, tłuszczy i węglowodanów powinniśmy jeść musimy wiedzieć bardzo istotną rzecz: 1 g białka to 4 kcal 1 g tłuszczu to 9 kcal 1 g węglowodanów to 4 kcal 1 g etanolu to 7 kcal (taka ciekawostka ;) ) Uwaga teraz będzie trochę matematyki. Przypuśćmy, że pani Kasia powinna spożywać 2000 kcal. 1. Białka 2000 kcal x 15% = 300 k...

Ile jeść kalorii

Pewnie często zadawaliście sobie pytanie "a ile ja właściwie powinnam/powinienem jeść kalorii dziennie?". Co powinnam/powinienem uwzględnić obliczając sobie dzienne zapotrzebowanie na energię? Źródło:  Karma w kadrze Otóż jest na to kilka spos obów . Aby było łatwiej ja podam Wam dwa: 1. Za pomocą wzoru (kt ó ry stosuję dla pacjent ó w i kt ó rego nauczyłam się na studiach) 2. Za pomocą tabel z Instytutu Żywności i Żywienia Spos ó b pierwszy: Od razu wspomnę, że wzor ó w na obliczanie zapotrzebowania na energię jest bardzo dużo. Wszystkie są skuteczne, a r ó żnice w wynikach są niewielkie i mało istotne. Jak już wcześniej wspomniałam ja posługuję się tym, kt ó rego nauczyłam się na studiach. Dlaczego akurat tym? Bo jest szybki, wygodny, prosty i po prostu jestem do niego przyzwyczajona. Koniec gadania, czas na konkrety! Wiem… wygląda strasznie! Ale gdy Wam wytłumaczę co gdzie trzeba podłożyć to zmienicie zdanie. ...