Przejdź do głównej zawartości

Czy pieczywo tuczy?


Jest to jeden z moich ulubionych mitów. Wydaje mi się, że krąży po świecie już od bardzo dawna i do tej pory jest wspominany. 
Kto czytał mój ostatni wpis (kliknij tutaj: Białka, tłuszcze i węglowodany) ten wie, że według zaleceń IŻŻ w diecie zdrowego człowieka węglowodany powinny stanowić między 45-65% całej energii. Jest to naprawdę sporo. Pisałam Wam również, że ważne jest to, aby były to węglowodany złożone, czyli: brązowy makaron, brązowy ryż, płatki, otręby, kasze i… chleb. Oczywiście chleb RAZOWY. 
Skąd powstał mit, że chleb tuczy? Naprawdę nie wiem. Przecież równie dobrze można by powiedzieć, że makaron tuczy, albo ryż, albo kasze… i niestety niektórzy też tak sądzą. 
Należy przyznać, że są to produkty dosyć kaloryczne, ale z drugiej strony należało by zapytać „kaloryczne w stosunku do czego?”.  W stosunku do warzyw? No jasne, warzywa mają mało kalorii! 

Zdjęcie: Karma w kadrze
Chleb który widzicie na zdjęciu kupiłam w PS Naturze. Jest to chleb żytni na zakwasie z dodatkiem orkiszu i pestek dyni. Pycha!

Oliwa z oliwek też jest kaloryczna, nawet bardziej niż chleb. A jakoś wszyscy wiedzą, że powinniśmy jeść oliwę z oliwek. Orzechy też są kaloryczne, a też je spożywamy. Tak samo jest z chlebem (oczywiście razowym/pełnoziarnistym) jest zdrowy i powinien znajdować się w naszym codziennym jadłospisie! I znowu bez przesady z tym, że jest aż tak kaloryczny! W chlebie pełnoziarnistym znajdziemy np. witaminy z grupy B oraz mnóóóóstwo błonnika, więc naprawdę warto go jeść. 
Wiadomo, z wszystkim można przesadzić, ale wierzcie mi, jeżeli będziecie spożywać np. dwie kromki chleba na śniadanie i dwie kromki chleba na kolacje to nie przytyjecie. No chyba, że posmarujecie je smalcem, albo kremem czekoladowym, albo majonezem i doprawicie boczkiem ;)
Jest tylko jedna ważna zasada! Zawsze wybierajcie pieczywo razowe i/lub pełnoziarniste. Zawiera ono dużo błonnika, który nie jest przez nas trawiony i zalega w naszych jelitach. Dzięki temu dłużej czujemy się najedzeni. Na dodatek taki chleb dłużej trawimy. Dlaczego? Bo nasz organizm musi „poświęcić” więcej czasu na rozłożenie węglowodanów złożonych do tych prostych, co przyczynia się do dłuższego uczucia sytości. Czym dłużej mamy poczucie, że jesteśmy najedzeni to tym mniej jesteśmy głodni (wow! Geniusz!), a co za tym idzie, rzadziej podjadamy i sięgamy po przekąski, które powodują, że tyjemy.

Zdjęcie: Karma w kadrze
W sklepie PS Natura możecie zakupić również chleb żytni na zakwasie z owocami goji (mój ulubiony) oraz chleb żytni na zakwasie z dodatkiem nasion chia.

Ważne jest aby ograniczyć spożycie pieczywa jasnego, zwłaszcza tego z mąki pszennej. Zawiera ono sporo cukrów prostych, które szybko są trawione i odkładają się w naszym organizmie. Niestety w postaci tłuszczu. Oczywiście zachowajmy zdrowy rozsądek… jak zdarzy się Wam zjeść raz na jakiś czas białe pieczywo to nie przytyjecie nagle od jednej bułki kajzerki :) Istotne jest jednak to, aby wyrobić sobie dobre nawyki żywieniowe.

Uważajcie natomiast na pseudo zdrowy chleb. Często klienci kupują taki ciemny (prawie czarny ;) ) chleb i są zadowoleni, że zdrowo się odżywiają. Niestety często są to chleby do których dodawany jest karmel… serio. Dodanie takiego karmelu powoduje, że pieczywo jest ciemniejsze i… zwiększa się ilość cukrów prostych. Bo karmel to przecież nic innego jak palony cukier. Super, no nie?

Zdjęcie: Karma w kadrze

Zaraz pewnie większość z Was zapyta „a skąd ja mam wiedzieć co jest do chleba dodawane?”. Po pierwsze możecie się spytać sprzedawcy, albo poprosić go aby pokazał Wam skład produktu. Jego obowiązkiem jest powiedzieć Wam lub pokazać (etykieta/opakowanie/spis) co zawiera chleb. Po drugie, na szczęście raczej to się da zauważyć. Gdy już człowiek kupuje chleb i zaczyna zwracać uwagę na jego kolor to naprawdę jest w stanie odróżnić ten sztucznie barwiony od tego naturalnego.
Więc gdy w pracy/w szkole/na uczelni ktoś będzie się śmiał, że jecie kanapkę z pieczywem (pełnoziarnistym), które przecież tuczy, to powiedźcie mu, że to nieprawda i że odżywiacie się zgodnie z zaleceniami Instytutu Żywności i Żywienia. A jak dalej będzie się upierał przy swoim to powiedźcie mu, że dieta to nie tylko same zakazy i nakazy! To umiejętność korzystania ze zdobytej wiedzy i jedzenia tego co się lubi! 
A jak wiedzy na ten temat nie masz to po prostu nic nie mów… albo wejdź na stronę Po Prostu Dietetyk i się doinformuj ;)


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Podział energii na poszczególne posiłki

Jak pewnie większość wie, codziennie powinniśmy spożywać 5 posiłków. Wiele osób jest tym faktem przerażona bo jest to dosyć sporo. Ale nie jest to do końca prawda. Według zasad zdrowego żywienia NAJLEPIEJ jest spożywać 5 posiłków dziennie, ale może to być również 3 lub 4 posiłki. Wiele tak naprawdę zależy od naszego trybu życia i naszych przyzwyczajeń. Zaznaczę jednak, że najlepsze efekty (zwłaszcza podczas odchudzania) osiągniecie jedząc 5 posiłków dziennie. Źródło:  Karma w kadrze - facebook Do rzeczy! W naszym jadłospisie powinny znaleźć się takie posiłki jak: Śniadanie II śniadanie Obiad Podwieczorek (ja nie lubię tego słowa więc zazwyczaj nazywam ten posiłek przekąską) oraz Kolacja Śniadanie najlepiej spożywać do godziny po wstaniu z łóżka i musi być ono spore aby zapewniło nam energię na cały dzień. Między kolejnymi posiłkami powinny być przerwy około 3-4 godzin. Nasz dzień powinna kończyć kolacja (najlepiej lekkostrawna) którą należy spożyć 2-3 godz...

Białka, tłuszcze i węglowodany

Wiemy już jak obliczyć swoje dzienne zapotrzebowanie na energię (kliknij tutaj:  Ile jeść kalorii ) oraz jak podzielić dzienne zapotrzebowanie na kalorie na poszczególne posiłki (kliknij tutaj:  Podział energii na poszczególne posiłki ). Czas na artykuł o tym ile powinniśmy jeść białek, tłuszczy i węglowodanów. Według polskich norm w diecie zdrowego człowieka: białka powinny stanowić 10-20% energii tłuszcze powinny stanowić  20-35% energii węglowodany 45-65% energii Zdjęcie:  Karma w kadrze Dla swoich pacjentów zazwyczaj przyjmuję wartości: 15% białka, 30% tłuszcze, 55% węglowodany. Aby móc przeliczyć ile gram białka, tłuszczy i węglowodanów powinniśmy jeść musimy wiedzieć bardzo istotną rzecz: 1 g białka to 4 kcal 1 g tłuszczu to 9 kcal 1 g węglowodanów to 4 kcal 1 g etanolu to 7 kcal (taka ciekawostka ;) ) Uwaga teraz będzie trochę matematyki. Przypuśćmy, że pani Kasia powinna spożywać 2000 kcal. 1. Białka 2000 kcal x 15% = 300 k...

Ile jeść kalorii

Pewnie często zadawaliście sobie pytanie "a ile ja właściwie powinnam/powinienem jeść kalorii dziennie?". Co powinnam/powinienem uwzględnić obliczając sobie dzienne zapotrzebowanie na energię? Źródło:  Karma w kadrze Otóż jest na to kilka spos obów . Aby było łatwiej ja podam Wam dwa: 1. Za pomocą wzoru (kt ó ry stosuję dla pacjent ó w i kt ó rego nauczyłam się na studiach) 2. Za pomocą tabel z Instytutu Żywności i Żywienia Spos ó b pierwszy: Od razu wspomnę, że wzor ó w na obliczanie zapotrzebowania na energię jest bardzo dużo. Wszystkie są skuteczne, a r ó żnice w wynikach są niewielkie i mało istotne. Jak już wcześniej wspomniałam ja posługuję się tym, kt ó rego nauczyłam się na studiach. Dlaczego akurat tym? Bo jest szybki, wygodny, prosty i po prostu jestem do niego przyzwyczajona. Koniec gadania, czas na konkrety! Wiem… wygląda strasznie! Ale gdy Wam wytłumaczę co gdzie trzeba podłożyć to zmienicie zdanie. ...